miercuri, 22 aprilie 2020

Fenomene magnetice

1. Magneti

Cuvantul magnet provine de la numele localitatii Magnesia din Asia Mica. Aici a fost descoperit un minereu pe baza de fier denumit magnetita. Magnetul atrage corpuri care contin fier. Un magnet interactioneaza la distanta cu un alt magnet, prin intermediul campului magnetic.

Orice magnet are doi poli care nu se pot separa (N si S). Polii cu acelasi nume se resping (S cu S sau N cu N) iar cei cu nume diferit se atrag (N cu S).

In jurul unui magnet exista camp magnetic, acesta putand fi vizualizat cu ajutorul piliturii de fier (bucati de fier foarte mici). Spectrul liniilor de camp magnetic:

Campul magnetic este o forma de existenta a materiei care se manifesta prin actiunea sa asupra unui ac magnetic.

2. Campul magnetic terestru (campul geomagnetic)

Campul geomagnetic este campul magnetic din jurul Pamantului.
Campul magnetic este foarte intens la cei doi poli. Atunci cand activitatea solara este mare, se produce un fenomen interesant:
aurora polara.
Axa de rotatie a Pamantului intersecteaza globul pamantesc in doua puncte: Nord geografic (Ng) si Sud geografic (Sg).
Axa magnetica nu coincide cu axa de rotatie ( ea este inclinata cu aprox. 11,5 grade fata de axa de rotatie). Ea intersecteaza globul pamantesc in doua puncte: Sudul magnetic (Sm) si Nordul magnetic (Nm). Sudul magnetic se afla in apropierea Nordului geografic.

3. Busola
Campul magnetic al busolei interactioneaza cu campul magnetic al Pamantului. Busola prezinta polul S si Nord, insa si pozitiile intermediare, de aceea ne ajuta sa ne orientam.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu