miercuri, 7 ianuarie 2015

Exploreaza si descopera Universul

 

Locatia: Oraselul Copiilor din Oradea, Romania

Perioada: 8 ianuarie- 18 iunie 2015

  

 

 

  Pentru mai multe detalii legate de proiect:

 

  http://www.fiatphysica.com/campaigns/astronomy-back-to-romanian-children/

 

Stimularea interesului copiilor pentru astronomie


Proiectul “Explorează şi descoperă Universul” are ca scop realizarea unor activități extracurriculare de conștientizare a importanței cunoașterii Universului prin trezirea curiozității și interesului elevilor pentru studiul astronomiei. Având în vedere faptul că elevii nu studiază astronomia ca disciplină individuală, pentru că aceasta nu face parte din programa şcolară, cunoştinţele acestora despre astronomie sunt la un nivel scăzut, în ciuda interesului manifestat de elevi pentru acest domeniu.

 

 Acces gratuit pentru elevi


Copiii nu au acces la informaţii despre spaţiul cosmic într-un mod organizat si nu beneficiază de îndrumarea unui specialist care să adapteze conţinutul ştiinţific nivelului lor de înţelegere. Prin organizarea unor activităţi educaţionale extracurriculare bazate pe activităţi teoretice, practice şi observaţii astronomice, vom oferi participanţilor posibilitatea de a învăţa şi aprofunda cunoştinţe din domeniul astronomiei.
Prin utilizarea unor metode de învăţare activă şi prin adaptarea conţinuturilor la nivelul de vârstă al elevilor, se are în vedere creşterea nivelului de înţelegere al acestora despre Univers. Activităţile extracurriculare din Orăşelul Copiilor din Oradea vor oferi acces gratuit oricărui elev care manifestă interes pentru studiul astronomiei, iar conţinuturile şi resursele educaţionale vor fi adaptate pe diferite grupe de vârstă. Pentru copii cu vârste de la 6 la 10 ani, conţinuturile ştiinţifice vor acoperi concepte de bază precum ziua şi noaptea, sistemul solar, date despre planete şi stele. Conţinuturile pentru copii cu vârste de 10-14 ani vor include şi teme despre formarea anotimpurilor, fazele Lunii, orbite, stele şi galaxii.

 

Învăţare online

 

Vom utiliza şi metoda e-learning, fiecare activitate va include o postare pe blogul Clubului de Astronomie şi Ştiinţe Spaţiale, astfel încât elevii să poată învăţa online, să colaboreze şi să-şi aprofundeze noţiunile prin studiu individual, prin accesarea unor link-uri utile ale unor pagini web educaţionale. Acest proiect va fi implementat în parteneriat cu Primaria Oradea.

 

O mie două sute de copii

 

Acest proiect oferă elevilor posibilitatea de a explora, de a colabora , de a-şi dezvolta şi exprima ideile într-un mod deosebit. Echipamentul folosit pentru acest proiect le va permite elevilor să-şi continue demersul educaţional şi să-şi aprofundeze cunoştinţele dspre Univers.
Proiectul va oferi sprijin unui număr de aproximativ 100 de elevi din ciclul primar şi gimnazial de la diferite instituţii de învăţământ din Oradea şi unui număr de aproximativ 1100 elevi din Şcoala Gimnazială Dacia care vor vedea o eclipsă parţială de Soare cu instrumente adecvate. Eforturile anterioare ale liderului de proiect Valentina Matei au fost recunoscute de către comunitatea locală, activităţile desfăşurate fiind prezentate de televiziunea şi presa locală.
Această campanie este “totul sau nimic”, ceea ce înseamnă că în cazul în care nu reuşeşte să-şi îndeplinească obiectivul ţintă până la sfârşitul campaniei, liderul de proiect nu primeşte fonduri iar donatorii nu plătesc.

Obiective

 • Evidenţierea importanţei cunoaşterii
  Universului prin trezirea curiozităţii şi interesului pentru astronomie în rândul elevilor din Oradea, judeţul Bihor.
 • Oferirea oportunităţilor
  de a desfăşura activităţi educative de trezire a curiozităţii şi interesului pentru studiul astronomiei.
 • Creşterea gradului de conştientizare al elevilor
  asupra impactului astronomiei asupra vieţii noastre de zi cu zi şi de redescoperire al locului pe care îl ocupăm în Univers.

  Derularea proiectului 

   

  Proiectul este planificat să înceapă în 8 ianuarie 2015 , şi se va derula pe parcursul a şase luni. Toate activităţile vor avea loc la Orăşelul Copiilor din Oradea, judeţul Bihor, România. Activitatea din data de 20 martie 2015 se va desfăşura la Şcoala Gimnazială Dacia Oradea, judeţul Bihor, România.

  Activitati educative si data desfasurarii acestora


  1. Exploreaza si descopera Universul- lansarea proiectului- 8 ianuarie 2015
  2. Sistemul Solar- 15 ianuarie 2015
  3. Soarele- 22 ianuarie 2015
  4. Planetele terestre- 29 ianuarie 2015
  5. Planetele gigante- 12 februarie 2015
  6. Pamantul- 19 februarie 2015
  7. Luna- 26 februarie 2015
  8. Explorarea Lunii- 5 martie 2015
  9. Comete si asteroizi- 12 martie 2015
  10. Eclipsa partiala de Soare- 20 martie 2015*
  11. Stelele- 26 martie 2015
  12. Ciclul deviata al unei stele- 2 aprilie 2015
  13. Distante in Astronomie- 9 aprilie 2015
  14. Cat de departe sunt stelele- 30 aprilie 2015
  15. Constelatii-7 mai 2015
  16. Constelatii circumpolare- 14 mai 2015
  17. Galaxii- 21 mai 2015
  18. Galaxia Calea Lactee- 28 mai 2015
  19. Bijuterii ale cerului de vara- 4 iunie 2015
  20. Locul nostru in Univers- 11 iunie 2015
  21. Cerul meu, cerul nostru- 18iunie 2015.

  *Notă: în data de 20 martie 2015 activitatea se va desfăşura în Şcoala Gimnazială Dacia Oradea. Toţi elevii acestei şcoli (aproximativ 1100 de elevi cu vârste cuprinse între 6 si 14 ani) pot vedea eclipsa parţială de Soare cu echipament adecvat (telescop şi filtru solar).


  Rezultatele proiectului 

   

  Activităţile proiectului vor continua şi în anii următori, pe măsură ce elevii vor acumula noi cunoştinţe despre Univers. Vor fi utilizate diferite instrumente: chestionare, interviuri şi discuţii de grup pentru a măsura gradul realizării obiectivelor proiectului.
  Toate activităţile proiectului vor fi diseminate prin intermediul blogului Clubului de Astronomie şi Ştiinţe Spaţiale, cel care a fost şi un instrument eficient de comunicare şi networking pentru elevi, cât şi o oportunitate pentru un forum de discuţii. Acest lucru va fi atractiv şi va invita în continuare la studiu.

   
Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu